AlbaniaForumsLife
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Shkencëtaret: Ja nga vjen ari

Shko poshtë

Shkencëtaret: Ja nga vjen ari Empty Shkencëtaret: Ja nga vjen ari

Mesazh nga ♛Melody♛ Mon Jul 22, 2013 3:05 am

Shkencëtaret: Ja nga vjen ari 2

Ne e vlerësojmë arin për shumë arsye: bukurinë e tij, dobinë e tij si stoli dhe si një gjë të rrallë.
Por, ndoshta ne do ta vlerësonim arin edhe më shumë, tani që shkencëtarët amerikanë kanë zbuluar se i gjithë ari në Tokë është krijuar kur yjet e vdekur përplasen.
Qendra Harvard-Smithsonian për Astrofizikën ka thënë se metali i çmuar është krijuar si rezultat i një shpërthimi rreze-gama, e cila hedh jashtë një sasi të konsiderueshme të elementeve të rënda. Ari është i rrallë në Tokë, sepse është i rrallë edhe në univers.
Ndryshe nga elementet si karboni ose hekuri, ai nuk mund të krijohet brenda një ylli, por duhet të lindte në një ngjarje kataklizmike, e njohur si një shpërthim rreze-gama i shkurtër. Një shpërthim i tillë është regjistruar muajin e kaluar.
Vëzhgimet e këtij shpërthimi rreze-gama kanë dhënë prova nga përplasja e dy yjeve neutron – bërthamat e vdekura të yjeve që shpërthyen më parë si supernova.
Për më tepër, një shkëlqim unik që zgjati për shumë ditë në vendndodhjen rreze-gama, nënkupton krijimin e shumave të konsiderueshme të elementeve të rënda, duke përfshirë edhe arin, citon balkanweb.
Sipas një sondazhi, njerëzit kanë nxjerrë një sasi relativisht të vogël të arit nga Toka, e cila është rreth 172,000 tonë.
Shumica e tij është e paarritshme në thelbin e Tokës, por në qoftë se e kthen në një kub sasinë që është nxjerrë , ai do të ishte rreth 21 metra në çdo anë.
♛Melody♛
♛Melody♛

Shkencëtaret: Ja nga vjen ari Coolte21

Shteti Shteti : Shkencëtaret: Ja nga vjen ari Albania_64

Gjinia Gjinia : Female
Numri i postimeve Numri i postimeve : 4419
Faleminderit Faleminderit : 70
Antaresimi Antaresimi : 22/04/2013

http://www.unicalbania.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye

- Similar topics