AlbaniaForumsLife
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Hekuri, një element thelbësor për trupin tonë!

2 posters

Shko poshtë

Hekuri, një element thelbësor për trupin tonë! Empty Hekuri, një element thelbësor për trupin tonë!

Mesazh nga ♛Melody♛ Wed May 01, 2013 9:55 pm

Hekuri, një element thelbësor për trupin tonë! Hekuri-nj%C3%AB-element-thelb%C3%ABsor-p%C3%ABr-trupin-ton%C3%AB-300x129
Hekuri është një mineral thelbësor për funksionimin e duhur të trupit.
Ai sigurohet ekskluzivisht nga ushqimi i cili mund të plotësojnë nevojat e përditshme për hekur.
Cili është roli i hekurit?
Trupi i njeriut nuk është në gjendje të prodhojë hekur, pra ai duhet të sigurojë atë me anë të ushqimit. Hekuri absorbohet nga zorrët gjatë tretjes dhe është i domosdoshëm për prodhimin e:
Hemoglobinës (pigment në qelizat e kuqe të gjakut që mbartin oksigjen e qelizave),
Mioglobinës (proteina e muskujve që ka aftësinë për të ruajtur oksigjenin),
Enzimat e përfshira në frymëmarrje dhe sintezën e ADN-së.

/sekretebukurie

♛Melody♛
♛Melody♛

Hekuri, një element thelbësor për trupin tonë! Coolte21

Shteti Shteti : Hekuri, një element thelbësor për trupin tonë! Albania_64

Gjinia Gjinia : Female
Numri i postimeve Numri i postimeve : 4419
Faleminderit Faleminderit : 70
Antaresimi Antaresimi : 22/04/2013

http://www.unicalbania.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Hekuri, një element thelbësor për trupin tonë! Empty Re: Hekuri, një element thelbësor për trupin tonë!

Mesazh nga Katilja Tue Jul 16, 2013 3:23 am

Mungesa e hekurit ndikon negativisht në zhvillimin e fëmijëve
Hekuri, një element thelbësor për trupin tonë! Bebe--22-03
Mosmarrja e mjaftueshme e hekurit veçanërisht tek fëmijët e moshës 6-24 muajsh mund të shkaktojë anemi dhe të ndikojë negativisht në zhvillimin e trurit.

Gjatë kësaj periudhe prindërit duhet të tregohen të kujdesshëm t’u japin fëmijëve sasinë e mjaftueshme të hekurit.

Hekuri është një element i domosdoshëm për një zhvillim të shëndetshëm të fëmijëve dhe trurit të tyre.

Mosmarrja e mjaftueshme e hekurit gjatë moshës 6-24 muajsh shkakton anemi apo  zhvillim të mangët të trurit. Gjatë kësaj periudhe vihet re një zhvillim shumë i shpejtë i trurit dhe nëse nuk merret sasia e duhur ky zhvillim frenohet ose ndikohet negativisht. Si rezultat dëmtohen funksione si leximi, mësimi, kuptimi, aftësia e gjykimit, zg
Dhe kjo është pika më kritike. Mungesa e oreksit apo probleme të tjera të lindura nga mungesa e hekurit sidomos gjatë kësaj periudhe (6-24 muajsh) mund të zgjidhen më vonë duke marrë hekur shtesë. Por dëmtimet e krijuara në tru nga kjo mungesë nuk riparohen siç duhet.

Fëmijët të cilët kanë anemi të lindur nga mungesa e hekurit paraqesin shenja si mungesë oreksi, nuk janë të qetë dhe nuk arrijnë të thithin gjirin, lodhen më shpejt. Duke filluar që nga muaji i gjashtë prindërit duhet të tregohen të kujdesshëm të përdorin mishin e kuq në trajtë mishi të grirë brenda supave. Edhe dhënia e apo bishtajoreve ndikon pozitivisht në marrjen e mjaftueshme të hekurzgjjuarsia sociale, zgjuarsia matematikore.

Dhe kjo është pika më kritike. Mungesa e oreksit apo probleme të tjera të lindura nga mungesa e hekurit sidomos gjatë kësaj periudhe (6-24 muajsh) mund të zgjidhen më vonë duke marrë hekur shtesë. Por dëmtimet e krijuara në tru nga kjo mungesë nuk riparohen siç duhet.

Fëmijët të cilët kanë anemi të lindur nga mungesa e hekurit paraqesin shenja si mungesë oreksi, nuk janë të qetë dhe nuk arrijnë të thithin gjirin, lodhen më shpejt. Duke filluar që nga muaji i gjashtë prindërit duhet të tregohen të kujdesshëm të përdorin mishin e kuq në trajtë mishi të grirë brenda supave. Edhe dhënia e vezës apo bishtajoreve ndikon pozitivisht në marrjen e mjaftueshme të hekurit.
Katilja
Katilja

Hekuri, një element thelbësor për trupin tonë! Coolte21

Shteti Shteti : Hekuri, një element thelbësor për trupin tonë! Albania_64

Gjinia Gjinia : Female
Mosha Mosha : 29
Numri i postimeve Numri i postimeve : 261
Faleminderit Faleminderit : 41
Antaresimi Antaresimi : 13/07/2013

http://antonela.haxhiu@yahoo.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye