Vdekja ka ngjyrë të kaltër (Video)
AlbaniaForumsLife :: ♥♥♥♥♥ (⁀‵⁀,)♥♥♥♥♥ Aktualitete - Kuriozitete - Vip ♥♥♥♥♥ (⁀‵⁀,)♥♥♥♥♥ :: Kuriozitete Te Ndryshme & Enigmat e Universit
Faqja 1 e 1
Vdekja ka ngjyrë të kaltër (Video)
Shkencëtarë britanikë kanë regjistruar momentin kur vdekja shtrihet si valë e kaltër në trupin e një krimbi. Ata kanë pohuar se vdekja “shtrihet” nga qeliza në qelizë në ngjyrë të kaltër fluoreshente derisa të vdesë i gjithë organizmi.
Hulumtues të BBSRC (Biotechnology and Biological Sciences Research Council ) në Britnai të Madhe besojnë se studim në fund do të jetë model i dobishëm për kuptimin se si vjen vdekja te njerëzit dhe se në fund do t’ia dalin ta rrisin gjatësinë e jetës.
Pasi vdesin disa qeliza, ato fillojnë reagimin zinxhir që shpie te shpërbërja e përbërësve të qelizave dhe te ndërtimit të molekulave mbrojtëse.
Këta mekanizma janë të njohura mirë të në nivelin qelizor, e deri më tani shkencëtarët kanë ditur shumë pak se vdekja shtrihet nëpër gjithë organizmin
Te krimbi shtrirja e vdekjes mund të vërehet me mikroskop si valë e ngjyrës së kaltër fluoreshente që udhëton nëpër brendinë e trupit.
Në studimin e publikuar në gazetën “PLoS Biology” dëshmohet se ngjyra e kaltër fluoreshente rrjedh nga qeliza nekroze, e cila varet nga kalciumi në organizëm.
Profesor David James thotë: “E kemi ditur rrugën kimike të vetë shkatërrimit të qelizave te krimbit. Ai në të vërtetë është “kositësi” i kaltër i cili gradualisht shuan gjithë organizmin.
Kur ia bllokojmë rrugën mund ta shtyjmë vdekjen që bëhet nga ndonjë faktor i jashtëm siç është infeksioni, por ende nuk mund ta ndalojmë vdekjen si pasojë e plakjes”.
/Shekulli Online/Përgatiti: E.D/
Similar topics
» Syri i Kaltër mbetet një mister (foto)
» Cila ngjyrë të shkon më shumë?
» Trup ngjyrë çokollate, pa menduar pasojat
» Hëna në 23 qershor, më e madhe dhe ngjyrë rozë
» Një lumë në det (video)
» Cila ngjyrë të shkon më shumë?
» Trup ngjyrë çokollate, pa menduar pasojat
» Hëna në 23 qershor, më e madhe dhe ngjyrë rozë
» Një lumë në det (video)
AlbaniaForumsLife :: ♥♥♥♥♥ (⁀‵⁀,)♥♥♥♥♥ Aktualitete - Kuriozitete - Vip ♥♥♥♥♥ (⁀‵⁀,)♥♥♥♥♥ :: Kuriozitete Te Ndryshme & Enigmat e Universit
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi